24 Martie :

  
1714: Constantin Brâncoveanu este mazilit | 1973: Pink Floyd lansează albumul Dark Side of the Moon | 1990: A luat ființă Serviciul Român de Informații (SRI)
 


 
Adresa de email

4 + 8 =


 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ce a omis Obiectiv Vocea Braila sa va spuna despre FinCoGeRo

Contractul de concesionare a unui teren de pe Faleza Dunării, întocmit în anul 2006 pe mandatul primarului Constantin Sever Cibu, a suferit “transformări” faţă de caietul de sarcini avizat de consilierii municipali. Pe lângă hotelul de cinci stele, a mai apărut în documente, un bloc cu apartamente de închiriat, restaurant şi cazinou.

Dacă afacerea ieşea, concesionarul ar fi putut cumpăra terenul în 2011, la nivelul evaluărilor din 2006, cu puţin peste 1 milion de euro. Dezvăluirile făcute de semnatarul unui articol pe acest subiect la acel moment, a făcut ca DNA să se sesizeze şi să înceapă o anchetă.

În cadrul documentării, la acel moment, an 2008, primarul în funcţie Aurel Simionescu nu ştia dacă reprezentanţii firmei italiene “Fincogero”, au schimbat prin contractul de concesiune semnat în anul 2006, condiţiile stabilite în raportul care s-a aprobat în Consiliul Local municipal în anul 2005, în mandatul primarului Constantin Sever Cibu.

În acel raport şi caiet de sarcini se menţionează că se are în vedere concesionarea suprafeţei de teren de 8596,50 mp, ce aparţine domeniului privat al municipiului încă din 2004, proiect validat tot într-o şedinţă CLM.

Pe terenul în discuţie, s-a prevăzut atunci, construirea unui complex multifuncţional (hotel, săli de conferinţă, spaţii alimentaţie publică, săli recreere), nu şi un bloc de apartamente, cum apare în contractul de concesiune semnat în anul 2006, avizat şi parafat de primarul în funcţie Constantin Sever Cibu, avizat de consilierul juridic Sorina Bosoacă, de arhitect Marcel Marinescu, economist Stoica Anghelescu, secretar Stoian Iorga şi concesionarul Romeo Giuseppe, adminstrator “Fincogero”.

Tot la acel moment, în cadrul anchetei jurnalistice, primarul Constantin Sever Cibu a declarat, legat de acest subiect, că i-a fost înşelată încrederea de către oamenii lui din Primărie din compartimentul juridic, iar când şi-a pus semnătura pe contract, nu a mai verificat documentele. Conform documentului, între acel raport întocmit pentru organizarea licitaţiei publice deschise şi fără preselecţie şi contractul de concesiune nr. 25/20446/3.05.2006 există neconcordanţe, apar alte construcţii, precum şi clauze permisive. Nu mai detaliem acum aceste nereguli, dar cert este că acel contract de concesiune avea toate elementele unui contract ilegal.

Argumente: acel contract era modificat unilateral, concesionarul avea dreptul să facă ce doreşte pe teren, s-a făcut o evaluare a terenului permiţându-se novarea cu răscumpărare prealabilă, care putea avea loc în cinci ani de la data semnării documentului de concesiune la preţul fix de 1.074.542,50 euro. Cu alte cuvinte, concesionarul nu mai aştepta până în anul 2011 să se facă evaluarea, a făcut-o înainte, cu o calculaţie de 8.596 mp x 125 euro. Ce mai pleaşcă a pierdut Fincogero! Cu puţin peste un milion de euro, Fincogero s-ar fi ales cu un teren de toată frumuseţea pe faleza Dunării.
Aceasta a fost afacerea Fincogero, cu un dosar în anchetă la DNA, despre care nici nu s-a mai auzit.

Primăria a notificat Fincogero

La un an după acest demers jurnalistic, în anul 2009, primarul Aurel Simionescu a declarat că a fost necesar ca Fincogero să fie notificată, argumentele fiind foarte solide. În esenţă, după mai multe încercări de a primi aprobarea unui Plan Urbanistic, italienii au înţeles că trebuie să respecte o serie de amendamente ale Comisiei Tehnice de Amenajare Teritorială şi Urbanism, din care a făcut parte şi un arhitect din cadrul Consiliului Judeţean.

Ce era de demonstrat, s-a demonstrat! O afacerea de milioane compromisă de ilegalităţi şi lăcomie, o afacere pe care italienii şi-au stricat-o singur şi pentru care acum, cel mai probabil îşi plâng în pumni.

SURSA: ARCASU / Autor: Gina BAHOR 

Adauga un comentariu pe facebook

 

 

Comentarii (0)


  
 

LOCURI DE MUNCA

 
 

CV-uri Braila Galati

 
 

 

Modele
ForumBraila.ro: site care prezinta online stiri, informatii si evenimente din viata judetului Braila. Vei gasi adrese utile si date de contact ale firmelor, scolilor, liceelor, gradinitelor si institutiilor publice din Braila, stiri despre prognoza meteo pe urmatoarele zile in judetul nostru, poze, harti si prezentari detaliate despre obiectivele turistice, istorice sau personalitatile Brailei.