24 Martie :

  
1714: Constantin Brâncoveanu este mazilit | 1973: Pink Floyd lansează albumul Dark Side of the Moon | 1990: A luat ființă Serviciul Român de Informații (SRI)
 


 
Adresa de email

1 + 0 =


 
 
 
 
 
 
 
 
 

Forum Braila / Obiective / Imagini Foto Braila

Teatrul Maria Filotti Braila obiective braila turistice

Teatrul Maria Filotti din Braila este o institutie de prestigiu a teatrului românesc, având o traditie de 150 de ani, dintre care 50 de ani de activitate permanenta. Cladirea teatrului a fost construita în jurul anului 1850 si este azi un monument de arhitectura, aflat pe lista cladirilor care fac parte din patrimoniul cultural national.
   Prima referire oficiala despre o manifestare teatrala la Braila, o consemneaza ziarul local „Mercur” în 1840. Urmeaza o perioada bogata în reprezentatii teatrale sustinute de trupele de teatru ale lui Costache Halepliu, Mihail Pascaly, Fani Tardini, Costache si Iorgu Caragiale, Theodor Theodorini, Alexandru Davilla, Aristizza Romanescu, Matei Millo, Constantin Tanase.
    Pe tot parcursul secolului XIX, personalitati de prestigiu ale artei europene au oferit reprezentatii publicului brailean: Adelina Patti, Bianca Bianchini, Sarah Bernhardt, Ernesto Rossi, Saliapin, George Enescu.
    Construit în jurul anului 1850, Hotelul Rally reunea teatru, hotel, club, restaurant, cinematograf, arena de vara, cofetarie. Teatrul Rally, inaugurat la 11 decembrie 1895, a gazduit prestigioase trupe din tara si din strainatate. Aici au debutat Hariclea Darclée în 1881 si Maria Filotti în 1905. Teatrul Rally va fi cedat de proprietarul sau - Dumitru Ionescu, fost primar al Brailei – Primariei orasului prin testamentul datat noiembrie 1910, care încheie cu urmatoarele cuvinte: „Celor ce se vor folosi de ajutorul ce le las prin acest legat, le recomand din inima iubire de dreptate si adevar si mai presus aplicatiunea la munca neîntrerupta si cinstita, ca numai în aceasta eu am gasit mai multa multumire în viata mea. Mila catre cei nenorociti si suferinzi si dragoste desavârsita catre religie si neam.”
    În acest locas, la 15 aprilie 1949, se înfiinteaza Teatrul de Stat Braila – Galati. Primul spectacol prezentat publicului a fost "La Ilie Bun si Vesel" de Ion Damian, regia Victor Bumbesti. Din 1954 teatrul ia denumirea de Teatrul de Stat Braila, iar în 1969 teatrul primeste numele actritei Maria Filotti.
     Maria Filotti, una dintre cele mai apreciate actrite române ale secolului XX, s-a nascut la 4 octombrie 1883, în comuna Batogu, judetul Braila. Urmeaza cursuri de teatru la Conservatorul de Muzica si Arta Dramatica unde o are profesoara pe Aristizza Romanescu. "Vesnic sunt nemultumita de mine" - sunt cuvintele pe care le-a pus la baza unei cariere stralucite o actrita uluitoare prin talent, daruire, spirit analitic, inteligenta, prestanta si devotament desavârsit. A jucat in 167 de piese dintre care in 45 a detinut roluri principale. Creatiile sale din "Hedda Gabler" de H. Ibsen, "Pescarusul" de A. P. Cehov, "O femeie fara importanta", "Evantaiul doamnei Windermere", "Sotul ideal" de O. Wilde, "Dama cu camelii" dupa A. Dumas, „Anna Karenina” dupa L. Tolstoi, „O noapte furtunoasa” de I.L.Caragiale au ramas în galeria rolurilor memorabile ale teatrului românesc. A fost membra în Comitetul International al Societatii Universale de Teatru, societara de onoare a Teatrului National din Bucuresti si, timp de treizeci de ani, profesoara la Conservatorul de Arta Dramatica.
    În perioada 1980-1988, cladirea teatrului a fost consolidata, renovata si restaurata de o echipa impresionanta formata din arhitecti, constructori, graficieni, pictori, sculptori, ceramisti, sticlari. Au contribuit:
- Consiliul Popular Judetean Braila – Primaria Braila
- I.S.L.G.C. Bucuresti (Urban Proiect) - Arhitecti Viorel Oproescu, Doina Juncu Bubulete, Dumitru Rusi - proiectanti
- I.C.M.J. Braila (Concivia) - constructor
- Artisti plastici - Pictura: Nae Moldoveanu, Constantin Firica, Dumitru Miturca, Stefan Câltia, Nic Mitrofan, Stucatura: Mihai Istudor, Costel Badea, Ceramica: Dumitru Radulescu, Cortina: Val Munteanu, Corpuri de iluminat: Virgil Mihaescu, Vitralii curtea interioara: Virgil Mihaescu, Ion Stendl. Coordonator arta monumentala - Virgil Mihaescu.
   Cu o istorie bogata si impresionanta, Teatrul Maria Filotti este astazi un teatru de repertoriu, cu o trupa de 26 actori, 2 regizori, 1 scenograf. Repertoriul variat, alcatuit din piese ale dramaturgiei nationale, precum si din repertoriul universal, pus în valoare de regizori valorosi precum: Catalina Buzoianu, Alexa Visarion, Constantin Codrescu, Mircea Daneliuc, Dominic Dembinski, Victor Ioan Frunza au contribuit ca teatrul brailean sa fie azi una dintre cele mai importante scene ale tarii. Domniilor lor se alatura tinerii creatori care au gasit în teatrul din Braila spatiul ideal pentru „înscenarea” temelor dramaturgiei contemporane - Radu Afrim, Radu Apostol, Sorin Militaru, Szabó Istvan, Radu Nichifor, Ilinca Stihi, Iris Spiridon, Alexandru Lustig.
     Recunoasterea valorii productiilor artistice ale Teatrului Maria Filotti s-a concretizat prin invitatii constante la festivaluri din tara – Bucuresti, Brasov, Timisoara, Arad, Baia Mare, Piatra Neamt, Galati, etc, precum si la festivaluri din strainatate – Franta, Turcia, Republica Moldova, Albania, Italia. Începând din 1995, Teatrul "Maria Filotti" gazduieste Concursul International de Canto "Hariclea Darclée", initiat de soprana Mariana Nicolesco, iar din 2004 organizeaza Festivalul International de Teatru „Zile si Nopti de Teatru European”.

Adresa: Teatrul Maria Filotti, Str. Mihai Eminescu,  Braila
Telefoane : 0239-613930 (secretariat),   0239-613969 (agentia teatrala)
Fax: 0239-613958
E-mail:  office@tmf.ro ; info@tmf.ro

Asteaptam comentariile si sugestiile dvs. pe Facebook dar si comentarii libere fara cont.

 

Din aceeasi categorie

 

Adauga un comentariu pe facebook

 

 

Comentarii (0)


 


 
 

LOCURI DE MUNCA

 
 

CV-uri Braila Galati

 
 

Stiri Braila de ultima ora

Fara condamnati la alegerile locale si parlamentare

Cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie sa nu mai poata fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei [ descarca... ]

 

Seara Menestrelilor la Casa Goanga

Casa de Cultură a Municipiului Brăila vă invită, sâmbătă, 7 noiembrie 2015, de la ora 17:00, la „Seara Menestrelilor” - un recital de muzică şi poezie barocă şi renascentistă oferit de grupul Anonym Consort. [ descarca... ]

 
          

     

    Modele
    ForumBraila.ro: site care prezinta online stiri, informatii si evenimente din viata judetului Braila. Vei gasi adrese utile si date de contact ale firmelor, scolilor, liceelor, gradinitelor si institutiilor publice din Braila, stiri despre prognoza meteo pe urmatoarele zile in judetul nostru, poze, harti si prezentari detaliate despre obiectivele turistice, istorice sau personalitatile Brailei.