24 Martie :

  
1714: Constantin Brâncoveanu este mazilit | 1973: Pink Floyd lansează albumul Dark Side of the Moon | 1990: A luat ființă Serviciul Român de Informații (SRI)
 


 
Adresa de email

4 + 0 =


 
 
 
 
 
 
 
 
 

Forum Braila / Institutii Publice / ANAF

12 noiembrie 2012 - Stiri Anaf Braila

În cele ce urmează Direcţia Generală a Finanţelor Publice judeţ Brăila reaminteşte plătitorilor de venituri (unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau alte unităţi, care folosesc produsele agricole pentru utilizare ca atare) definiţi prin Ordinul Ministrului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale nr.190/2009, care achiziţionează de la persoane fizice sau arendaşi produse agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, că au obligaţia reţinerii la sursă a impozitului pe venituri din activităţi agricole potrivit art.71 lit.d) din Codul Fiscal, în cotă de 2%, şi a contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate în cotă de 5%, din valoarea produselor livrate.

Definiţii
Unităţi specializate pentru colectare sunt unităţile în care se stochează, punându-se la păstrare în bune condiţii produsele agricole, asigurându-se integritatea principalelor calităţi ale acestora, în funcţie de diferitele utilizări tehnologice, şi menţinerea valorii lor igienice şi nutriţionale.Exemple: magazii, depozite şi silozuri.
Unităţi de procesare industrială a produselor vegetale sunt unităţi tehnologice în care produsele agricole sunt transformate prin procese ce modifică substanţial produsul iniţial în alimente sau furaje. Exemple: unităţi de procesare industrială pentru cereale pentru boabe, leguminoase boabe uscate, rădăcinoase, legume cultivate în câmp, plante industriale, furaje verzi din teren arabil, fructe.
Alte unităţi pentru utilizare ca atare sunt unităţile care achiziţionează produse agricole vegetale şi le folosesc ca furaje pentru animale. Exemple: complexele zootehnice, etc.
Produsele agricole sunt produsele agricole vegetale obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole. Exemple: cereale pentru boabe (grâu, secară, orz, ovăz, orez, porumb, etc.), leguminoase boabe uscate (mazăre boabe, năut boabe, fasole boabe, etc.), plante industriale (rapiţă, floarea-soarelui, soia boabe, in pentru ulei – seminţe, tutun, etc.), furaje verzi din teren arabil (porumb verde furajer, trifoi, lucernă, etc.), legume cultivate în câmp (varză, spanac, salată verde, pepeni, vinete, castraveţi, ardei ,dovlecel, morcovi, etc.), fructe (piersici, caise, struguri, cireşe, vişine, nuci, gutui, zmeură, mere, pere, etc.).

Obligaţii fiscale
Contribuabilii care obţin venituri din valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi, pentru utilizare ca atare, datorează impozitul de 2% şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate CASS – 5,5% obligaţii finale.
Atenţie! Contribuabilii prevăzuţi la art.71 lit.d)din Codul Fiscal nu datorează contribuţia individuală de asigurări sociale (CAS) pentru veniturile din activităţi agricole.
Baza lunară de calcul pentru impozit şi CASS o reprezintă valoarea produselor livrate, iar obligaţia calculării, reţinerii şi virării revine plătitorului de venit.
Plătitorii de venit vor reţine şi vira impozitul şi CASS-ul până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul, respectiv a lunii următoare trimestrului în care s-a plătit venitul, în funcţie de perioada înscrisă în vectorul fiscal.
Declararea impozitului şi a CASS-ului se face în Declaraţia 112, secţiunea C, formular care se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.În acest caz, plătitorul de venit trebuie să deţină certificat calificat, eliberat în condiţiile Legii nr.455/2001 privind semnătura electronică.
Începând cu obligaţiile lunii iulie, contribuabilii completează Declaraţia 112, secţiunea C, conform instrucţiunilor prevăzute în Ordinul comun al viceprimului-ministru, ministrului Finanţelor Publice, ministrului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministrului Sănătăţii nr.1.045/2.084/793/2012.
Formularul 112 se depune trimestrial sau lunar în funcţie de perioada fiscală înscrisă în vectorul fiscal.

Alte precizări
Începând cu 1 septembrie 2012, plătitorii de venit nu reţin şi nu calculează CASS-ul beneficiarilor de venit care desfăşoară activităţi economice în mod independent şi sunt înregistraţi fiscal potrivit legislaţiei în materie.
De reţinut! În perioada 1 iulie – 31 august 2012, în cazul persoanelor care au realizat venituri din agricultură sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară lunar şi nu făceau parte din familiile beneficiare de ajutor social, baza lunară de calcul a CASS a reprezentat-o o treime din salariul de bază minim brut pe ţară (233 lei = 1/3 din 700lei).

Tot de la 1 septembrie 2012, beneficiarii de venit care realizează venituri din agricultură a căror valoare este sub 700 lei şi nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, datorează 5,5% la valoarea produselor livrate.
Asteaptam comentariile si sugestiile dvs. pe Facebook dar si comentarii libere fara cont.

 

Din aceeasi categorie

 

Adauga un comentariu pe facebook

 

 

Comentarii (0)


 

Stiri Braila de ultima ora

Fara condamnati la alegerile locale si parlamentare

Cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie sa nu mai poata fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei [ descarca... ]

 

Seara Menestrelilor la Casa Goanga

Casa de Cultură a Municipiului Brăila vă invită, sâmbătă, 7 noiembrie 2015, de la ora 17:00, la „Seara Menestrelilor” - un recital de muzică şi poezie barocă şi renascentistă oferit de grupul Anonym Consort. [ descarca... ]

 
          

     

    Modele
    ForumBraila.ro: site care prezinta online stiri, informatii si evenimente din viata judetului Braila. Vei gasi adrese utile si date de contact ale firmelor, scolilor, liceelor, gradinitelor si institutiilor publice din Braila, stiri despre prognoza meteo pe urmatoarele zile in judetul nostru, poze, harti si prezentari detaliate despre obiectivele turistice, istorice sau personalitatile Brailei.