24 Martie :

  
1714: Constantin Brâncoveanu este mazilit | 1973: Pink Floyd lansează albumul Dark Side of the Moon | 1990: A luat ființă Serviciul Român de Informații (SRI)
 


 
Adresa de email

7 + 4 =


 
 
 
 
 
 
 
 
 

Beneficiile tratamentului in statiunea Lacu Sarat

 Beneficiile nămolurilor terapeutice din statiunea Lacul Sarat:

Valorificarea proprietăţilor terapeutice ale factorilor naturali de cură sunt destul de vechi. Hipocrat este considerat iniţiatorul terapiei naturale, precizând în renumitul său tratat de medicină, rolul pe care-l au soarele, apa şi nămolurile asupra organismului uman, modul cum acţionează acestea şi efectul pe care-l produc atunci când omul vine în contact cu ele.

Lacu Sărat are o vechime mai mare decât Lacul Techirghiol, efectele sale terapeutice fiind cunoscute din antichitate. Primele date despre această zonă datează din timpul lui Vlad Tepeş.

Primele lucrări cu referire la efectele miraculoase ale zăcămantului terapeutic al lacului, au fost publicate de Ion Apostolescu, în anul 1884 şi în anul 1889. Lucrările au fost prezentate în cadrul Congresului de hidrologie şi climatologie de la Paris (1889). Lucrarea a demonstrat că Lacu Sărat întrecea în calităţi o serie de lacuri asemănătoare din Europa, confirmând notorietatea europeană.

Perioadă de vârf în istoricul staţiunii balneare este considerată perioada interbelică, când staţiunea cunoaşte o amplă extindere a spaţiului de cazare şi o cercetare intensă a proprietăţilor curative ale factorilor terapeutici.

Zona de tratament cuprindea Sanatoriul Principele Nicolae, Stabilimentul băilor (reci şi calde) precum şi zona amenajată cu construcţii şi împrejmuiri din lemn deasupra lacului, pe piloţi din lemn pentru băi reci separat barbati/femei. Administratia bailor, o constructie in stil clasic, cu parter si etaj, care exista si astazi intr-o forma restaurata cuprinde atat birourile, cat si cabinetele pentru medici, farmacia şi Poşta. Staţiunea avea amenajată pe malul lacului o plajă foarte modernă (chiar pentru zilele de astăzi), dotată cu construcţii de lemn pentru cabine de schimb haine, cu terasă pentru răcoritoare, cu spaţii amenajate pentru joacă copii, cu umbrele sezlonguri.  Vezi cate poze cu Lacu Sarat de altadata...


 Calităţi terapeutice ale Lacului Sărat

Lacul Sărat este un vechi curs al Dunării. Salinităţile mari au permis formarea pe fundul lacului, a unui strat de nămol mineralizat cu importante calităţi terapeutice, datorită căruia Staţiunea Lacu Sărat este cunoscută, atât în ţară cât şi în străinătate. Lacul din partea de nord-est, pe malul căruia este amplasată staţiunea, este de formă aproape circulară, cu un diametru de cca 1 km şi este despărţit de lacul din partea de sud-vest, care are o formă alungită cu lungime de cca 2 km şi lăţimea medie de 350 m. Despărţirea celor 2 lacuri se datorează construirii unei linii de cale ferată industrială şi a unei căi de acces rutier care face legătura între drumurile naţionale DN2B şi DN21.

Adâncimea lacului variază între 0,6 -1,8 m, valorile cele mai scăzute se înregistrează în sezonul călduros. Acest lucru se datorează atât evaporaţiei intense, cât şi precipitaţiilor reduse.

Volumul de apă al lacului nu este influenţat numai de existenţa apelor meteorice; alimentarea lacului se face din ape freatice care în anotimpul călduros şi în condiţiile unei clime de stepă, au un nivel hidrostatic scăzut care contribuie la variaţia adâncimii apei în lac. Izvoarele există în partea de nord şi nord – est, nu se cunoaşte exact modul şi locul unde apa subterană traversează stratul de nămol. In zona de influenţă a lacurilor nu au fost efectuate lucrări
hidroameliorative, malurile sunt neamenajate, fiind exclus pericolul deteriorării izvoarelor de apă sărată şi a calităţii nămolului.

 Factorii naturali de cură ai Staţiunii Lacu Sărat
• apa sulfatată, clorurosodică, magneziană concentrată a lacului are un grad ridicat de mineralizare, de peste 80 g/l şi favorizează dezvoltarea unei microfaune care îi conferă calităţi terapeutice deosebite;
• nămolul sapropelic extras din lac are un conţinut ridicat de hidrogen sulfurat şi este utilizat pentru tratarea unei game însemnate de afecţiuni reumatismale.

Factori terapeutici:
• apa lacului este sulfatată, clorurată, sodică, magneziană cu o mineralizare de 83,955 mg/l;
• nămol sapropelic (conţine 41% substanţe minerale şi 39 % substanţe organice), bogat în hidrogen sulfurat;
• climatul specific zonei de stepă: temperaturii crescute, umiditate redusă şi calm atmosferic.

În Staţiunea Lacu-Sărat pacienţii pot beneficia de servicii de balneo-fizioterapie care utilizează în scop terapeutic factorii naturali de cură: nămolul sapropelic, apa minerală hipersalină în cura externă şi bioclima. Lacul este hipersalin cu o salinizare predominant sulfato-sodică spre clorosodică şi ulfatomagneziană. Predomină sulfaţii, clorurile, bicarbonaţii, sodiu, calciu şi magneziu.

Salinizarea se datorează pânzei de apă freatice care traversează depozitele salifere din regiunea deluroasă a Subcarpaţilor.

Apa lacului utilizată în balneaţia externă determină efecte complexe datorate – atât proprietăţilor fizice (temperatură, presiuni hidrostatice cu descărcare de greutate), cât şi chimice. Sarea are efect hiperemiant asupra tegumentului, iar efectele osmolare favorizează rezorbţia roceselor exsudative. Pe fundul lacului se află sub formă sedimentată nămolul sapropelic, format în urma unui proces biologice extrem de îndelungat, prin degradarea minerală a fito şi zooplanctonului din lac, reprezentate de alge, protozoare şi crustacee, în
principal de alga cladofora şi crustaceul artemia salina.

Nămolul este de culoare neagă, ca păcura, este lucios, onctuos, cu miros caracteristic foarte puternic şi proprietăţi fizico-chimice deosebite. Utilizarea nămolului se face sub formă rece sau caldă. Rece se face în sezonul cald, pe malul lacului sub formă de onctiuni-ungeri ale corpului.

Sub formă caldă se face în cadrul bazei de tratament sub forma de împachetări, cataplasme şi băi la cadă în amestec cu apa salină din lac. Aplicat pe corpul pacientului, nămolul cald are următoarele efecte: hidratează pielea (vindeca eczemele), relaxeaza (inducand starea de bine), ameliorează durerile reumatismale, produce detoxifierea organismului, tonifiere, îmbunătăţirea circulaţiei, reglarea funcţiilor sistemului endocrin. Balneoterapia are acţiune asupra organismului prin factorul termic, mecanic şi chimic. Mecanismul de acţiune al nămolului estedatorat: excitării receptorilor periferici, creşterii permeabilităţii cutanate, acţiunii specifice a substanţelor rezorbite în organism.

Ponderea principală a afecţiunilor tratate la Lacu Sărat o reprezintă bolile reumatismale. In grupa acestor afecţiuni intră bolile cu un caracter foarte divers ale aparatului loco-motor, atât ale articulaţiilor, cât şi a ţesuturilor periarticulare şi ale musculaturii, cu patologie diferită, unele mecanisme infecţioase şi imunologice complexe cum sunt cele inflamatorii, altele prin procese metabolice de uzură şi involuţie cum sunt reumatismele degenerative.


sursa: Primaria Braila


 

Adauga un comentariu pe facebook

 

 

Comentarii (0)


 


 

Modele
ForumBraila.ro: site care prezinta online stiri, informatii si evenimente din viata judetului Braila. Vei gasi adrese utile si date de contact ale firmelor, scolilor, liceelor, gradinitelor si institutiilor publice din Braila, stiri despre prognoza meteo pe urmatoarele zile in judetul nostru, poze, harti si prezentari detaliate despre obiectivele turistice, istorice sau personalitatile Brailei.