24 Martie :

  
1714: Constantin Brâncoveanu este mazilit | 1973: Pink Floyd lansează albumul Dark Side of the Moon | 1990: A luat ființă Serviciul Român de Informații (SRI)
 


 
Adresa de email

1 + 3 =


 
 
 
 
 
 
 
 
 

Forum Braila / Obiective / Imagini Foto Braila

Casa memoriala Panait Istrati obiective braila turistice

Casa memoriala Panait Istrati Braila imobilul este înscris în Lista Nationala a Monumentelor, Ansamblurilor si Siturilor Istorice, la cap. „C. Cladiri Memoriale”.
    Cladirea dateaza de la începutul secolului al XX-lea, ca locuinta a gradinarului.
      Moda amenajarii parcurilor dupa modelul celor englezesti a determinat, cu precadere în a doua jumatate a sec. al XIX-lea, preocuparea edililor braileni pentru reorganizarea spatiului Gradinii Publice, ceea ce a presupus si angajarea unor specialisti în domeniu. Ca urmare, în jurul anului 1860, într-un perimetru situat pe latura de nord-est, se construiesc: bufetul, locuinta gradinarului si serele. Pe acest amplasament a fost construita în stil neoromânesc, la începutul secolului XX, cu functiunea de locuinta si purtând denumirea de Casa Gradinarului, cladirea cunoscuta astazi drept Casa Memoriala „Panait Istrati”.
      Dupa 1947, cladirea îsi pastreaza destinatia administrativa si este trecuta în administrarea sectorului “Spatii verzi” al Primariei Braila.
Din 1984 gazduieste Expozitia Memoriala „Panait Istrati”, deschisa cu prilejul centenarului scriitorului (1884-1984).
    Cu prilejul centenarului scriitorului Panait Istrati (1884-1984), în acest imobil a fost organizata Casa Memoriala „Panait Istrati”. Desi Panait Istrati nu a locuit aici, cladirii i-a fost atribuita aceasta destinatie deoarece autorul Chirei Chiralina prefera spatiul din vecinatatea casei pentru contemplarea Dunarii si a împrejurarilor. În plus, nici una din cladirile în care a locuit, la Braila, Panait Istrati, nu s-a pastrat.
Aici sunt valorificate expozitional manuscrise, obiecte personale, piese de mobilier, carti cu autograf, editii rare, editii princeps, fotografii-document, obiecte ce au fost cumparate, în cea mai mare parte, de la ultima sotie a scriitorului, Margareta Istrati.Asteaptam comentariile si sugestiile dvs. pe Facebook dar si comentarii libere fara cont.

 

Din aceeasi categorie

 

Adauga un comentariu pe facebook

 

 

Comentarii (0)


 

Stiri Braila de ultima ora

Fara condamnati la alegerile locale si parlamentare

Cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie sa nu mai poata fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei [ descarca... ]

 

Seara Menestrelilor la Casa Goanga

Casa de Cultură a Municipiului Brăila vă invită, sâmbătă, 7 noiembrie 2015, de la ora 17:00, la „Seara Menestrelilor” - un recital de muzică şi poezie barocă şi renascentistă oferit de grupul Anonym Consort. [ descarca... ]

 
          

     

    Modele
    ForumBraila.ro: site care prezinta online stiri, informatii si evenimente din viata judetului Braila. Vei gasi adrese utile si date de contact ale firmelor, scolilor, liceelor, gradinitelor si institutiilor publice din Braila, stiri despre prognoza meteo pe urmatoarele zile in judetul nostru, poze, harti si prezentari detaliate despre obiectivele turistice, istorice sau personalitatile Brailei.