24 Martie :

  
1714: Constantin Brâncoveanu este mazilit | 1973: Pink Floyd lansează albumul Dark Side of the Moon | 1990: A luat ființă Serviciul Român de Informații (SRI)
 


 
Adresa de email

7 + 7 =


 
 
 
 
 
 
 
 
 

Forum Braila / Obiective / Imagini Foto Braila

Manastirea Maxineni Braila edificii religioase

Manastirea Maxineni Braila este situata in apropierea comunei Maxineni din judetul Braila,  la circa 35 km NV de Braila pe soseaua Braila - Focsani. Manastirea Maxineni a fost atestata pentru prima data la 2 septembrie 1637 si a fost ridicata pe locul unei biserici mai vechi de lemn, dupa ce, in timpul unei incursiuni militare, domnitorul remarcase importanta strategica a zonei. Manastirea a fost enumerata de Matei Basarab, in hrisovul solemn de la 27 noiembrie 1640, in randul marilor ctitorii.
    Rolul de aparare, atribuit sfintei manastiri, explica grosimea neobisnuita a zidurilor: 1,5 m. In 1718, cand tatarii intra in Tara Romaneasca, Nicolae Mavrocordat va trimite pentru tratativele ce urmau sa aiba loc la Manastirea Maxineni doi inalti demnitari, demonstrandu-se prin aceasta importanta acordata manastirii.
    In 1750, manastirea devine metoc al Spitalului Sf. Pantelimon din Bucuresti. In anul 1856 ajunge in ruina si Manastirea Maxineni va fi transformata in biserica de mir, iar dupa 1877 va fi inchisa. Zidurile manastirii sunt distruse in februarie 1917, in urma bombardamentelor armatei germane si a aruncarii in aer de catre armata rusa a unui depozit de munitie. Pe data de 24 iunie 1990 se oficiaza aici prima Sfanta Liturghie arhiereasca, de catre IPS Casian al Dunarii de Jos, fiind numit cu acel prilej staret al manastirii  protosinghelul Simion Victor Ovezea.

Cum ajungi de la Braila la Manastirea Maxineni - harta

Vizualizare hartă mărită


       La mijlocul secolului al XVIII-lea (anul 1750), un moment important și cu urmări nu prea fericite în istoria ctitoriei a fost închinarea ei ca metoh Spitalului Pantelimon din București, de către Grigore I. Ghica. Au urmat apoi cutremurele din 1802 și 1856, guvernul a aprobat reclădirea edificiului și a ordonat arhitectului Schatter să cerceteze „dacă trebuința cerea să clădească din nou expusa mănăstire sau dacă se poate aduce în starea desăvârșită, bună, prin reparații”. Astfel, doi ani mai târziu, clădirile mănăstirii au fost reparate de egumenul acestei mănăstiri, după cum rezultă din Pisania pusă cu această ocazie și care se află astăzi în original la Muzeul de Istorie al Brăilei: „S-a ridicat din temelie acest lăcaș de fericitul întru pomenire domnul Matei Basarab, în trecerea sa ce a avut pe aici cu oștirea. După 220 de ani, fiind ajunsă la ruinare de întâmplările vremurilor de atuncea, acum se văzu iarăși mareața prin bunăvoința prințului Alexandru Ghica și din partea cheltuielii a cuviosului protosinghel Ciprian, egumenul acestei sfinte mănăstiri” .
      În 1916- 1917, în regiunea mănăstirii s-au purtat aprige lupte iar zidurile groase ale mănăstirii s-au prăbușit la 17 februarie 1917, lovite de obuzele tunurilor și explozia depozitului de muniții aruncat în aer de armatele rusești. Apoi a venit al doilea război mondial, când mănăstirea rămâne un loc pustiu, părăsit de viețuitori.
   Din 1976 încoace, Măxineni s-a transformat în loc al cercetărilor arheologice, desfășurate de un colectiv de arheologi de la Muzeul Județean de Istorie Brăila, condus de directorul Ionel Cândea, care a stabilit că această ctitorie a avut, în afară de biserică, ziduri de incintă, casă egumenească, chilii și alte anexe importante din punct de vedere religios și strategic militar.
     Pe 24 iunie 1990, hramul Sfintei Mănăstiri reînvie după 73 de ani, când aici s-au auzit din nou toaca și clopotele, s-a oficiat Sfânta Liturghie arhierească, dată la care a fost numit stareț al acestui început de viața monahală pe aceste meleaguri, până atunci pustii, protosinghelul Simion Victor Ovezea, „primul viețuitor” după 73 de ani de părăsire. Sfânta Liturghie a fost oficiată lângă ruinele sfintei mănăstiri și a marcat reînvierea vieții monahale.
     Mănăstirea Măxineni, se află încă în proces de reorganizare, lucrându-se la biserica mănăstirească și pentru finalizarea proiectului de restaurare a istoricei biserici a lui Matei Basarab, din secolul al XVII-lea.

Hram: Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Sfantul Voievod Stefan cel Mare

Acces: DJ 202 Braila (35 de km)-Ramnicu Sarat (57 km)

Staret: protos. Paisie Agache;

Adresa: com. Maxineni, 817090, jud. BrailaAsteaptam comentariile si sugestiile dvs. pe Facebook dar si comentarii libere fara cont.

 

Din aceeasi categorie

 

Adauga un comentariu pe facebook

 

 

Comentarii (0)


 

Stiri Braila de ultima ora

Fara condamnati la alegerile locale si parlamentare

Cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie sa nu mai poata fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei [ descarca... ]

 

Seara Menestrelilor la Casa Goanga

Casa de Cultură a Municipiului Brăila vă invită, sâmbătă, 7 noiembrie 2015, de la ora 17:00, la „Seara Menestrelilor” - un recital de muzică şi poezie barocă şi renascentistă oferit de grupul Anonym Consort. [ descarca... ]

 
          

     

    Modele
    ForumBraila.ro: site care prezinta online stiri, informatii si evenimente din viata judetului Braila. Vei gasi adrese utile si date de contact ale firmelor, scolilor, liceelor, gradinitelor si institutiilor publice din Braila, stiri despre prognoza meteo pe urmatoarele zile in judetul nostru, poze, harti si prezentari detaliate despre obiectivele turistice, istorice sau personalitatile Brailei.