24 Martie :

  
1714: Constantin Brâncoveanu este mazilit | 1973: Pink Floyd lansează albumul Dark Side of the Moon | 1990: A luat ființă Serviciul Român de Informații (SRI)
 


 
Adresa de email

6 + 4 =


 
 
 
 
 
 
 
 
 

Forum Braila / Scoli Braila / Scoala Fanus Neagu

Scoala Fanus Neagu Braila prezentare

Scoala Fanus Neagu Braila din documentele de arhiva studiate in actele primariei Radu Negru, apare la 10 ianuarie 1945 o cerere adresata de catre directorul Scolii primare mixte catre Primaria Radu Negru prin care solicita sa fie amendati cu zile de munca parintii care nu-si trimit copii la scoala. Este prezentata o lista cu elevii si numarul de absente ale acestora, dar nu este precizata adresa scolii. Foarte probabil ca aceasta sa fi functionat, dupa spusele batranilor, intr-un local de pe strada Domnitei in care functionase o perioada de timp un dispensar. Documentele scolare din arhiva Scolii nr.2 arata ca in anii 1953-1954 functiona “Scoala elementara de 7 ani  nr.2 – Radu Negru”. Scoala nu avea un local propriu si functiona intr-un local inchiriat de pe strada Domnitei nr.18-20, dispunand de 5 sali de clasa. Daca in anul 1954 erau inscrisi 130 elevi, populatia scolara a crescut la 142 elevi  in anul 1955, 245 de elevi in anul 1958 si aproape 300 de elevi in perioada 1959-1961. Cele 5 sali de clasa au devenit neincapatoare. Aparitia legii din 1961 prin care era prevazuta introducerea invatamantului de 8 ani, face aproape imposibila desfasurarea activitatii scolii in acest local.
    Astfel, in anul scolar 1962-1963, Scoala nr.2 functioneaza pentru prima data in local propriu, construit pe Soseaua Buzaului nr.24-30.   Scoala cuprindea 8 sali de clasa, 1 laborator fizica-chimie, 2 ateliere lacatuserie si tamplarie si o biblioteca.
    In scoala functionau 20 clase de elevi: 10 clase la ciclul primar si 10 clase la ciclul gimnazial.
    Corpul didactic era format din invatatori si profesori bine pregatiti profesional, care s-au straduit sa potoleasca setea de cunoastere a fiilor muncitorilor din acest cartier. Iata cateva din aceste cadre didactice: inv. Popa Viorica, Botea Eugenia, Pricop Maria, Craciun Ludmila; prof. Vasiliu Cornelui, Coman Ioana, Teodor Genoveva s.a. Conducerea scolii din aceasta perioada (Iancu Nedelcu si Burlacu Didina) era preocupata pentru asigurarea unui corp profesoral bine pregatit profesional, dovedesc preocupare pentru achizitionarea de material didactic nou, dorind sa obtina rezultate cat mai bune la examene si au reprezentat cu cinste scoala ajungand sa obtina medii mari la examenele de intrare in licee si facultati.
In perioada 1970-1973, director al scolii este d-na profesoara Pavlovschi Petrica, preocupata permanent de aranjarea si dotarea scolii pentru a se desfasura cursurile in cele mai bune conditii.
In urma unei inspectii din partea Inspectoratului scolar Braila reprezentat prin doamna inspector Bizu Emilia, din 16 septembrie 1972 au fost constatate urmatoarele:
Scoala dispune de:
- 9 sali de clasa
- 1 atelier lucru fete
- 2 ateliere lucru baieti
- 1 laborator fizica-chimie
    Intrucat scoala nu dispunea in acea perioada de sala de sport, s-a dispus ca unul din atelierele de baieti, care era complet liber, sa fie dotat si sa se foloseasca pentru orele de educatie fizica.
Din acest an in cadrul scolii s-a infiintat clasa a IX-a, motiv care a condus la modificari in cadrul incadrarii personalului didactic.
In anul 1973 functionau 16 clase de elevi de la clasa I pana la clasa a IX-a si erau inscrisi 444 elevi. Comparativ cu perioada anilor 1965-1970, numarul elevilor este in descrestere ceea ce a dus la restrangerea unor posturi si a unor cadre didactice.
    De la darea in folosinta a noii cladiri in care functiona Scoala nr.2, incalzirea s-a facut cu sobe de lemn. Datorita proastei functionari a acestor sobe, in anul 1974 s-a produs un incendiu in urma caruia a ars o parte din arhiva scolii; dar nu s-au produs pagube materiale deosebite. Acest incident a determinat conducerea scolii sa ia masurile necesare pentru instalarea de calorifere.
    La inceputul anului scolar 1978-1979 creste numarul de elevi, fapt care a condus si la cresterea numarului de cadre didactice. Un element nou in activitatea scolii este introducerea in mod experimental la obiectul educatie fizica, pentru calsele a V-a si a VI-a, cate o clasa cu profil spportiv, avand ca scop pregatirea unor viitori fotbalisti; a unei viitoare echipe de fotbal brailene. De pregatirea acestor elevi se ocupa cei doi profesori de educatie fizica, Grosu Vasile si Marmandiu Constantin. La competitiile sportive locale si pe tara la care au parrticipat, au obtinut  rezultate foartte bune concretizate in premii I, II, III si numeroase mentiuni. Dintrre acesti elevi au ajuns membrii ai echipei de fotbal a Brailei urmatorii: Radulescu Angelin, Catoiu Marian, Brateanu Vasile, Marcadonatu Gabi.
    In acelasi an scolar (1978-1979) au intrat in functionare un laborator de fizica si un cabinet de istorie, prevazut cu anexe necesare materialului tehnico-didactic. Acum scoala are 13 sali de clasa. In perioada 1980-1981 a fost realizata instalatia de incalzire prin calorifere.
    Eforturile muncii depuse zi de zi de cadrele didactice si de elevi au fost ilustrate prin rezultatele obtinute la concursurile si olimpiadele scolare. In anul scolar 1986-1987, la obiectul biologie s-a calificat pentru faza nationala eleva din clasa a VIII-a Stan Mihaela, care a obtinut la aceasta faza superioara mentiune. La celelalte obiecte s-au obtinut mentiuni la faza judeteana.
    Pentru Scoala Generala nr.2, ziua de 30 mai 1990, ora 13:30, ramane o data insemnata prin dramatismul ei creat de cutremurul care zguduie din temelii zidurile scolii. Datorita fisurilor din structura de rezistenta, cladirea nu mai prezenta siguranta pentru desfasurarea in bune conditii a procesului de invatamant. Inspectoratul Scolar Braila decide pentru incheierea anului scolar, transferararea la actuala Scoala cu clasele I-VIII nr.1 din cartierul Radu Negru, cursurile desfasurandu-se in schimburi pana la 15 iunie 1990. Se decide demolarea Scolii Generale nr.2 si construirea pe acelasi spatiu a unei noi scoli. Pana la darea in folosinta a noii constrructii, colectivul de elevi si cadre didactice isi desfasoara activitatea in sediul fostei Scoli Generale nr.1 de pe strtada Grigore Alexandrescu.
    La 15 septembrie 1993, in mod festiv se da in folosinta noua constructie pentru “Scoala cu clasele de predare I-VIII nr.2, localitatea Braila, judetul Braila” de pe Sos. Buzaului nr.30.
    Scoala este proiect unicat si are ca functiuni urmatoarele spatii: 18 sali de clasa, 3 laboratoare: chimie, fizica, bilogie, cabinet de educatie tehnologica pentru fete, cancelarie, biblioteca, sala de festivitati, cabinet director, secretariat, cabinet medical, arhiva.
    In stanga scolii se inalta alta cladire noua, sala de sport, realizata dupa acelasi proiect in care este cuprinsa si scoala.
    Urmarind evolutia activitatii din Scoala nr.2, trebuie sa amintim numele celor care cu pasiune, dibacie si multa daruire au condus scoala de la infiintare si pana in prezent: invatator Obrocaru Teodor 1959-1961, profesor Iancu Nedelcu 1961-1966, inv. Burlacu Didina 1961-1966, prof. Pavlovschi Petrica 1985-1990, prof. Modrogeanu Alexandru 1990-1992, prof. Olenic Ana – director 1992-1997, prof. Pisica Maria – director adjunct 1994-1996, director 1997; prof Mortu Lucica director adjunct 1999, prof. Duca Mirela – director 2006.
    In prezent, conducerea scolii, impreuna cu colectivul de cadre didactice, sunt preocupate pentru aplicarea Noului Curriculum National in vederea realizarii obiectivelor invatamantului romanesc modern si pozitionarea scolii ca institutie credibila, focar de spiritualitate in cadrul comunitatii care ii determina pe parinti sa respecte valorile produse de scoala si sa le asume.

Scoala cu clasele I-VIII "Fanus Neagu"
Adresa: Soseaua Buzaului, nr. 30 , Braila
Telefon: 0239-684997   Fax: 0239684997
E-mail: fanus_neagu@yahoo.com


Asteaptam comentariile si sugestiile dvs. pe Facebook dar si comentarii libere fara cont.

 

Din aceeasi categorie

 

Adauga un comentariu pe facebook

 

 

Comentarii (0)


 

Stiri Braila de ultima ora

Fara condamnati la alegerile locale si parlamentare

Cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie sa nu mai poata fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei [ descarca... ]

 

Seara Menestrelilor la Casa Goanga

Casa de Cultură a Municipiului Brăila vă invită, sâmbătă, 7 noiembrie 2015, de la ora 17:00, la „Seara Menestrelilor” - un recital de muzică şi poezie barocă şi renascentistă oferit de grupul Anonym Consort. [ descarca... ]

 
          

     

    Modele
    ForumBraila.ro: site care prezinta online stiri, informatii si evenimente din viata judetului Braila. Vei gasi adrese utile si date de contact ale firmelor, scolilor, liceelor, gradinitelor si institutiilor publice din Braila, stiri despre prognoza meteo pe urmatoarele zile in judetul nostru, poze, harti si prezentari detaliate despre obiectivele turistice, istorice sau personalitatile Brailei.