24 Martie :

  
1714: Constantin Brâncoveanu este mazilit | 1973: Pink Floyd lansează albumul Dark Side of the Moon | 1990: A luat ființă Serviciul Român de Informații (SRI)
 


 
Adresa de email

5 + 3 =


 
 
 
 
 
 
 
 
 

Forum Braila / Obiective / Personalitati Braila

Gheorghe Petrascu a facut liceul in Braila

Gheorghe Petrascu s-a nascut in Tecuci in 1872. Scola primara si gimnaziul le-a urmat la Tecuci, iar liceul la Braila. A studiat cursurile Facultatii de Stiintele Naturii din Bucuresti si cursurile Scolii de Arte Frumoase, clasa Profesorului Mirea.

A primit o bursa de studii la Paris in anul 1898 la recomandarea lui Nicolae Grigorescu adresata ministrului de Instructie Spiru Haret. La Paris a studiat la Academia Julian sub indrumarea lui Bouguer si Gabriel Ferrier si s-a apropiat de impresionism. A revenit in Romania dupa un an, in 1899, si a lucrat in urmatoarea perioada la Manastirea Agapia.

Prima expozitie personala a avut-o in 1900 la Ateneul roman din capitala, o expozitie de succes. Barbu Stefanescu Delavrancea, atunci primar al Bucurestiului si Alexandru Vlahuta i-au remarcat talentul si au cumparat cate o lucrare.

A facut un numar insemnat de calatorii pentru a vizita mari muzee din Europa si pentru a studia astfel diferite tehnici si stiluri.

In 1906 a participat la Expozitia Internationala de la Munchen si din nou a fost remarcat, de aceasta data de catre criticii germani.

Evolutia sa continua, in 1915 are o expozitie personala cu peisaje si reuseste sa vanda 70 de tablouri, insumand 70.000 lei aur. Peisajele au fost facute la Nicoresti, unde artistul se retragea in casa pe care o avea acolo, casa insa care a fost distrusa in timpului razboiului, in 1917.

Calatoreste si in nordul Frantei, mai exact in 1919, si revine in tara cu tablouri admirabile reprezentand peisaje din Vitre, Morlaix, marine din Saint Malo sau Saint Enogat.

In 1922 isi construieste o casa In Targoviste fiind atras de orasul patriarhal, linistit si de istoria ruinelor Curtii Domnesti. Astfel multe dintre lucrarile sale sunt inspirate de Curtea Domneasca sau infatiseaza case din acest oras ori peisaje din imprejurimile orasului Targoviste.

Casa Gheorghe Petrascu din Targoviste a fost inaugurata ca expozitie permanenta pe 12 aprilie 1970.

Url: ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Petrașcu


Asteaptam comentariile si sugestiile dvs. pe Facebook dar si comentarii libere fara cont.

 

Din aceeasi categorie

 

Adauga un comentariu pe facebook

 

 

Comentarii (0)


 

Stiri Braila de ultima ora

Fara condamnati la alegerile locale si parlamentare

Cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie sa nu mai poata fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei [ descarca... ]

 

Seara Menestrelilor la Casa Goanga

Casa de Cultură a Municipiului Brăila vă invită, sâmbătă, 7 noiembrie 2015, de la ora 17:00, la „Seara Menestrelilor” - un recital de muzică şi poezie barocă şi renascentistă oferit de grupul Anonym Consort. [ descarca... ]

 
          

     

    Modele
    ForumBraila.ro: site care prezinta online stiri, informatii si evenimente din viata judetului Braila. Vei gasi adrese utile si date de contact ale firmelor, scolilor, liceelor, gradinitelor si institutiilor publice din Braila, stiri despre prognoza meteo pe urmatoarele zile in judetul nostru, poze, harti si prezentari detaliate despre obiectivele turistice, istorice sau personalitatile Brailei.