24 Martie :

  
1714: Constantin Brâncoveanu este mazilit | 1973: Pink Floyd lansează albumul Dark Side of the Moon | 1990: A luat ființă Serviciul Român de Informații (SRI)
 


 
Adresa de email

4 + 8 =


 
 
 
 
 
 
 
 
 

Forum Braila / Obiective / Personalitati Braila

Iannis Xenakis compozitor arhitect brailean

Iannis Xenakis nascut la 29 mai 1922,in Brăila, - d. 4 februarie 2001, Paris a fost un compozitor şi arhitect de origine greacă care a lucrat preponderent în Franţa. Muzica lui Xenakis este influenţată de interesele sale din matematică şi acustică.
     Xenakis s-a născut într-o familie de greci din Brăila. Tatăl lui Clearcos Xenakis conducea o agenţie de import-export engleză iar mama lui, fluentă în franceză şi germană şi o bună pianistă, a fost cea care i-a deschis dragostea pentru muzică. Iannis este cel mai mare dintre trei fraţi, ceilalţi doi ajung pictor, respectiv profesor de filosofie în Statele Unite. După moartea mamei în 1927 copii sunt crescuţi de guvernante franceze, engleze şi germane. În 1932 Iannis pleacă în Grecia, în toamna anului 1938 mutându-se la Athena pentru a-şi pregătii examenul de admitere la institutul politehnic. Reuşeşte acest examen, dar nu mai apucă să înceapă şcoala care este închisă după intrarea trupelor lui Mussolini în Grecia. Iannis se implică în mişcarea de rezistenţă. Participând la manifestaţii împotriva ocupanţilor este închis de italieni şi mai apoi de germani. Pe 1 ianuarie 1945 este rănit grav de un obuz britanic, totuşi odată ieşit din spital se implică mai departe în activităţi politice clandestine. Urmărit reuşeşte să scape prin Italia spre Paris. În Grecia este condamnat (în lipsă) la moarte pentru terorism politic. În decembrie 1947 începe să lucreze ca inginer la atelierul Le Corbusier.
      A înfiinţat "Centrul de studii de matematică şi automatică muzicală" CÉMAMU (Centre d'études de mathématique et automatique musicales), cu scopul aplicării cunoştinţelor tehnice şi ştiinţifice în muzică. Pentru realizarea compoziţiilor sale, s-a folosit de un calculator.

Compoziţii
    Métastasis, 1954
    Nomos Alpha pour violoncelle seul, 1966,
    Jonchaies 1977,
    Shaar, 1982,
    Akea, 1986,
    Waarg, 1988,
    Roaï, 1991.
Asteaptam comentariile si sugestiile dvs. pe Facebook dar si comentarii libere fara cont.

 

Din aceeasi categorie

 

Adauga un comentariu pe facebook

 

 

Comentarii (0)


 

Stiri Braila de ultima ora

Fara condamnati la alegerile locale si parlamentare

Cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie sa nu mai poata fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei [ descarca... ]

 

Seara Menestrelilor la Casa Goanga

Casa de Cultură a Municipiului Brăila vă invită, sâmbătă, 7 noiembrie 2015, de la ora 17:00, la „Seara Menestrelilor” - un recital de muzică şi poezie barocă şi renascentistă oferit de grupul Anonym Consort. [ descarca... ]

 
          

     

    Modele
    ForumBraila.ro: site care prezinta online stiri, informatii si evenimente din viata judetului Braila. Vei gasi adrese utile si date de contact ale firmelor, scolilor, liceelor, gradinitelor si institutiilor publice din Braila, stiri despre prognoza meteo pe urmatoarele zile in judetul nostru, poze, harti si prezentari detaliate despre obiectivele turistice, istorice sau personalitatile Brailei.